• admin

9 Funcții importante ale proteinei pentru organism

Actualizată în: 17 feb.


Proteinele sunt cruciale pentru buna sanatate a organismului.

De fapt, numele provine de la cuvântul grecesc proteos, adică "primar" sau "primul loc".

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi care se unesc pentru a forma lanțuri lungi. Vă puteți gândi la o proteină ca un șir de margele în care fiecare margica este un aminoacid.

Există 20 de aminoacizi care ajută la formarea miilor de proteine diferite din organismul nostru.

Proteinele fac cea mai mare parte a muncii lor în celula organismului, efectuand diverse activități.

Iată care sunt cele 9 funcții importante ale proteinelor din organism

#1 Crestere si mentinere

Corpul tau are nevoie de proteine pentru cresterea si mentinerea tesuturilor.

Cu toate acestea, proteinele organismului se află într-o continua transformare.

În condiții normale, corpul descompune aceleași cantități de proteina, pe care le utilizează pentru a construi și a repara țesuturile. Alteori, aceasta descompune mai multe proteine decat poate crea, crescand astfel nevoile organismului.

Acest lucru se întâmplă de obicei în perioadele de boală, în timpul sarcinii și alăptării (1, 2, 3).

Persoanele care se recuperează de pe urma unui accident sau in urma unei intervenții chirurgicale, varstnicii și sportivii necesită mai multă proteină.

REZUMAT: Proteinele sunt necesare pentru creșterea și menținerea țesuturilor. Necesarul de proteina al organismului depinde starea de sănătate a fiecarei persoane și de activitate.


#2 Determina reacții biochimice


Enzimele sunt proteine care ajută miile de reacții biochimice care au loc în interiorul și în exteriorul celulelor organismului.

Structura enzimelor le permite să se combine cu alte molecule din interiorul celulei numite substraturi, care catalizează reacțiile care sunt esențiale pentru metabolism.

Enzimele pot funcționa, de asemenea,si în exteriorul celulei, cum ar fi enzime digestive, cum ar fi lactaza și zaharoza, care ajută la digerarea zahărului.

Unele enzime necesită alte molecule, cum ar fi vitaminele sau mineralele, pentru ca o reacție să aibă loc.

Funcțiile organismului care depind de enzimele includ:

• Digestia

• Producere de energie

• Coagularea sângelui

• Contractia musculara

Lipsa sau funcționarea necorespunzătoare a acestor enzime poate determina boli.

REZUMAT: Enzimele sunt proteine care permit ca reacțiile chimice cheie să aibă loc în interiorul organismului.


#3. Acționează ca un Mesager


Unele proteine sunt hormoni, care sunt mesageri chimici care ajută la comunicarea între celule, țesuturi și organe corpului.

Acestea sunt făcute și secretate de țesuturile endocrine sau de glande și transportate apoi în sângele țesuturilor sau organelor țintă, unde se leagă de receptorii de proteine pe suprafața celulară.

Hormonii pot fi grupați în trei categorii principale


  • Proteine si peptide: Acestea sunt realizate din lanțuri de aminoacizi, variind de la câteva până la câteva sute.

  • Steroizi: Acestia sunt realizati din colesterolul gras. Hormonii sexuali, testosteronul și estrogenul, sunt au ca bază steroizii.

  • Amine: Acestea sunt realizate din aminoacizii individuali triptofan sau tirozină, care ajută la producerea hormonilor necesari somnului și metabolismului.

Proteinele și polipeptidele formează majoritatea hormonilor din organism. Câteva exemple includ:

Insulina: Semnalizeaza absorbția de glucoză sau zahăr în celulă.

Glucagon: Semnalează degradarea glucozei stocate în ficat.

• hGH (hormonul de creștere uman): stimulează creșterea diferitelor țesuturi, inclusiv osoase.

  • ADH (hormonul antidiuretic): semnează rinichii pentru a reabsorbi apa.

  • ACTH (hormonul adrenocorticotropic): stimulează eliberarea cortizolului, un factor cheie în metabolism.

REZUMAT Lanturile de aminoacizi de diferite lungimi formează proteine și peptide, care alcătuiesc cativa din hormonii organismului și transmit informații între celulele, țesuturile și organele din organism.


#4 Asigura Structura


Unele proteine sunt fibroase și asigura celulelor și țesuturilor fermitate si rigiditate. Aceste proteine includ keratina, colagenul și elastina, care ajută la formarea cadrului conjunctiv al anumitor structuri din corp.

Keratina este o proteină structurală care se găsește în piele, păr și unghii.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și este proteina structurală a oaselor, tendoanelor, ligamentelor și pielii.

Elastina este de câteva sute de ori mai flexibilă decât colagenul. Elasticitatea sa mare permite multe țesuturi din corpul tău să se întoarcă la forma lor initiala după întindere sau contractare, cum ar fi uterul, plămânii și arterele.

REZUMAT: Clasa de proteine, cunoscută sub numele de proteine fibroase, asigura diferitelor părți ale corpului, structură, rezistență și elasticitate.


5# Mentine un pH adecvat


Proteina joacă un rol vital în reglarea concentrațiilor de acizi și baze din sânge și din alte fluide ale corpului.

Echilibrul dintre acizi și baze este măsurat pe baza scalei pH. Acesta variază de la 0 la 14, 0 fiind cel mai acid, 7 neutru și 14 cel mai alcalin.

Exemple ale valorii pH-ului a celor mai cunoscute substanțe:


• pH 2: acidul stomacal

• pH 4: Sucul de roșii

• pH 5: cafeaua neagră

• pH 7.4: Sângele uman

• pH 10: Laptele de magnezie

• pH 10: Apa cu sapun


O varietate de sisteme de tamponare permit fluidelelor din organism

să mențină valorile normale ale pH-ului.

Este necesar mentinerea unui pH constant, deoarece chiar și o ușoară modificare a pH-ului poate fi dăunătoare sau potențial mortală.

Un mod prin care organismul reglează pH-ul este cu ajutorul proteinelor. Un exemplu, in acest sens este hemoglobina, o proteina care formeaza celule rosii din sange.

Hemoglobina leagă cantități mici de acid, ajutând la menținerea valorii de pH normala a sângelui.

Celelalte sisteme tampon din corpul, includ fosfatul și bicarbonatul.

REZUMAT: Proteinele acționează ca un sistem tampon, ajutând organismul să mențină valori corespunzătoare ale pH-ului sângelui și ale altor fluide din organism.


#6 Echilibreaza Fluidele


Proteinele regleaza procesele corpului pentru a mentine balanta fluidelor.

Albumina si Globulina sunt proteine din sange ce ajuta la mentinerea balantei de fluite din corp prin atragerea si retinerea apei.

Daca nu se administreaza suficienta proteina nivelele de albumina si globulina vor scadea, iar aceste proteine nu vor mai putea retine sangele in vasele de sange, astfel incat fluidele vor ajunge in spatiile dintre celule. Odata ce aceste fluide continua sa se acumuleze in spatiile intracelulare, apar edemele si umflaturile, mai ales in zona stomacului. Acest fenomen este o forma severa de malnutritie in ceea ce priveste proteina, ce survine atunci cand o persoana consuma suficiente calorii dar nu consuma suficiente proteine. Acest fenemen este forte rar in tarile dezvoltate, fiind adesea intalnit in tarile subdezvoltate.

REZUMAT: Proteinele din sange mentin balanta fluidelor intre sange si tesuturile inconjuratoare.


#7 Sustine Sanatatea Sistemului Imunitar

Proteinele ajuta la formarea imunoglobulinelor sau a anticorpilor pentru qa lupta impotriva infectiilor.

Anticorpii sunt proteine din sange ce protejeaza corpul impotriva invadatorilor nocivi precum bacteriile si virusurile.cand acesti invadatori straini, corpul produce anticorpi sre a ii elimina.

Fara acesti anticorpi virusuruile si bacteriile ar fi libere sa se inmulteasca in corp si sa il copleseasca cu bolile pe care le declanseaza.

Odata ce organismul a produs anticorpi pentru o anumita bacterie sau virus, celulele corpului vor sti intotdeauna cum sa ii mai fabrice pe viitor. Acesta face ca anticorpii sa raspunda rapid atunci cand un agent patogen ne invadeaza corpul.

Drept rezultat, organismul dezvolta imunitate impotriva bolii la care este expus.

REZUMAT : Proteinele formeaza anticorpi ce ne protejeaza organismul de bolile cauzate de bacterii si virusuri.


8# Transporta si Depoziteaza Nutrienti

Proteinele transportatoare poarta substante prin intregul sistem sanguin-in celule, in afara celulelor, sau printre celulele organismului.

Substantele transportate de aceste proteine includ nutrienti precum vitamine si minerale, zahar, colesterol si oxigen.

De exemplu, hemoglobina este o proteina ce transporta oxigen de la plamani spre tesuturile corpului, iar transportatoarele de glucoza (GLUT) conduce glucoza in celule, in timp ce lipoproteinele transporta colesterol sau alte grasimi in sange.

Transportatorii de proteina sunt specifici, ceea ce inseamna ca se vor lega numai de substantele specifice. Altfel spus un transportator de proteina care se circula glucoza in corp, nu va face acelasi lucru si pentru colesterol.

Proteinele au de asemenea si rolul de a depozita. Feritina este o proteina ce inmagazineaza si depoziteaza fierul.

O alta proteina cu rol de inmagazinare este caseina, fiind proteina principala din lapte, ceajuta bebelusii sa creasca.

REZUMAT: Unele proteine transporta nutrientii prin tot organismul in timp ce altele il depoziteaza.


9#Asigura Energie

Proteinele furnizeaza corpului energie.

Proteinele contin 4 calorii/gram, aceeasi cantitate de energie furnizata si de carbohidrati. Grasimile furnizeaza cea mai mare energie de 9 calorii/gram.

Organismul nostru prefera sa utilizeze energia din alte surse si sa nu o utilizeze pe cea degajata de proteine, de vreme ce aceste proteine sunt niste componente foarte pretioase cu roluli bine stabilite pentru intregul organism.

Carbohidratii si grasimile sunt mai potrivite pentru a asigura energie, de vreme ce organismul mentine rezerve pe care sa le utilizeze drept combustibil. Mai mult decat atat acestea sunt mult mai bine metabolizate comparativ cu proteinele.

De fapt proteinele asigura corpului o cantitate foarte mica din energia necesara in conditii normale. Cu toate acestea, atunci cand organismului nu i s-au mai administrat nutrienti (18-48 ore), acesta rupe muschii scheletici pentru ca aminoacizii sa poata asigura energia necesara. Organismul foloseste de asemenea aminoacizi din ruperea muschilor scheletici atunci cand depozitul de carbohidrati a acestuia este scazut.

Acest fapt survine ca urmare a unui program epuizant de exercitii sau daca nu se consuma suficiente calorii.

REZUMAT: Proteinele pot servi drept sursa pretioasa de energie, insa doar in perioadele de post ale organismului, exercitii suprasolicitante sau ca urmare a unue administrari inadecvate de calorii.


Concluzii

Proteinele au multiple roluri in organism.

Ajuta la constructia si repararea tesuturilor organismului, permite reactiilor metabolice sa aiba loc si coordoneaza functiile acestuia.

Proteinele mentin de asemenea un nivel optim al pH-ului si balanta fluidelor.

Proteinele mentin un sistem imunitar sanatos, transporta si inmagazineaza nutrienti si pot actiona si ca o sursa de energie, daca este absolut necesar.

Toate aceste functii ne arata ca proteina este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatate.1.481 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate